KNB: Notarieel product moet meer zijn dan vraag-en-antwoordspelletje van Kruidvat

‘Onze akten passen niet naast de shampoo. We zijn immers geen papier- of letterleverancier, maar leveren een dienst’, dat vindt Nick van Buitenen, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) van de Kruidvattestamenten en -samenlevingscontracten.

Voor 199 euro kan je sinds 24 augustus via de winkelketen een testament laten opmaken. Een samenlevingscontract gaat voor hetzelfde bedrag over de toonbank en een levenstestament kost 50 euro meer. Van Buitenen: ‘Deze akten zijn lang niet voor iedereen geschikt. Bovendien is het proces van een akte méér dan het aangaan van een digitaal vraag-en-antwoordspelletje.’

Klanten van de Kruidvat kunnen op de website een voucher bestellen. Met die voucher kunnen zij voor standaard testamenten, levenstestamenten en samenlevingscontracten terecht bij juridische dienstverlener Ligo. Die partij biedt al notariële diensten aan sinds 2015. Ligo wil met de Kruidvatactie de weg naar de notaris gemakkelijker maken. Volgens Nick van Buitenen is de kortste weg de beste weg. De drempel bij de notaris is laag. ‘Dit soort advertenties suggereren dat de dienst van de notaris altijd hetzelfde is. Dat klopt niet. De akte is de vastlegging van ieders persoonlijke wens. Ook voor het traject daar naar toe betaal je als klant. Vraag je meer (tijd, advies, dienst) dan krijg je meer en betaal je meer. Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen, maar er is een minimum, want de notaris moet altijd voorlichten enbelehren.’

Niet voor iedereen

De software van Ligo genereert een conceptakte op basis van de antwoorden die de klant heeft gegeven. Deze akte wordt gecontroleerd en gepasseerd door een van de 12 notarissen waar Ligo mee samenwerkt. Kruidvat en Ligo maken op hun websites duidelijke dat hun diensten niet voor iedereen geschikt zijn. Als je geen Nederlands spreekt, kinderen wilt onterven, een onderneming hebt of een samengesteld gezin, kun je niet bij hen terecht en moet je direct naar de notaris.

Tijdelijk

In de actievoorwaarden van Kruidvat staat dat vouchers kunnen worden gekocht tot 30 november 2020 en worden verzilverd tot 31 december 2020. Het gaat dus voorlopig om een tijdelijke actie van Kruidvat. Aan het eind van het jaar evalueren Kruidvat en Ligo de samenwerking. Net als destijds bij de HEMA-notaris zal de KNB ook de werkwijze van de Kruidvat-notarissen kritisch volgen.

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.