Samenwonen is de norm
Negen op de tien jongeren gaan samenwonen. “Samenwonen is de norm” blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. En, het samenwonen voordat men gaat trouwen duurt ook langer dan voorheen. Vooral mannen blijken de trouwdatum voor zich uit te schuiven.
Het onderzoek toont ook aan dat samenwoners in toenemende mate een samenlevingscontract afsluiten. Het alternatief voor trouwen en geregistreerd partnerschap heeft zich definitief een positie verworven.
Maar let op. als u als samenwonende vader kinderen krijgt, moet u deze eerst erkennen alvorens u familierechtelijke betrekkingen met uw kind krijgt. Pas dan krijgt u ook ouderlijk gezag over het kind en kan het kind uw erfgenaam worden.
Wat is een samenlevingscontract?
In een samenlevingscontract legt u schriftelijk een aantal afspraken vast. Die afspraken gaan over uw eigen juridische positie, over die van uw partner en over die van u gezamenlijk. Met goede afspraken blijft u gewoon van elkaar houden en sluit u heel veel mogelijke conflicten uit.
Waarover maakt u dan afspraken?
Bijvoorbeeld over elkaars bijdrage in de gezamenlijke kosten van levensonderhoud, de huur of de hypotheek.
Over het gebruik van bankrekeningen, maar ook over dat van het huis waarin jullie wonen. En u regelt ook gelijk de vervelende zaken die aan de orde zouden komen als een van jullie overlijdt. Zodat daar nooit onduidelijkheid over kan bestaan tegenover welk familielid dan ook.
U mag pas een samenlevingscontract afsluiten als u meerderjarig bent. En, wilt u voor partnerpensioen (nabestaandenpensioen) in aanmerking komen, of voor secundaire arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op onder meer getrouwde mensen, dan eist de werkgever vrijwel altijd een door de notaris opgesteld samenlevingscontract.