Startersvrijstelling overdrachtsbelasting woningkopers tot 35 jaar

Sinds 1 januari 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Dit maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Beleggers gaan 8% betalen. Het kabinet wil met deze maatregelen de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

Voorwaarden voor de startersvrijstelling van overdrachtsbelasting:

Om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting, moet de koper voldoen aan een aantal voorwaarden.

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en dit is vastgelegd in een verklaring.
  • De koper gaat de woning bewonen en dit is vastgelegd in een verklaring.
  • De woning is niet duurder dan €400.000 wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze woningwaardegrens niet).

 

Vrijstelling geldt bij overdracht woning vanaf 1 januari 2021

Het moment van overdracht bij de notaris is bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst. Sinds 1 januari 2021 geldt de vrijstelling wanneer de overdracht van een woning plaatsvindt bij de notaris. De vrijstelling geldt vanaf 1 april 2021 alleen voor woningen van €400.000 of goedkoper.

 

Één van de kopers 35 jaar of ouder: geen vrijstelling over zijn/haar eigen deel

De vrijstelling geldt voor iedere koper afzonderlijk. Is één van de kopers 35 jaar of ouder en de ander tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De persoon die jonger is dan 35 jaar betaalt geen belasting over zijn/haar deel (als hij/zij ook voldoet aan de bovenstaande voorwaarden).

Woning hoeft niet de eerste koopwoning te zijn

Het maakt niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. De woning hoeft dus niet de eerste koopwoning van de koper te zijn voor de vrijstelling.

Koper heeft verklaring nodig voor vrijstelling

Om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting heeft de koper een verklaring nodig. Hierin wordt verklaard dat de koper aan bepaalde voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dat is de voorwaarde van zelfbewoning en de voorwaarde dat de vrijstelling niet eerder is gebruikt. De koper geeft de verklaring af aan de notaris.

8% overdrachtsbelasting als woning niet hoofdverblijf is

Sinds 1 januari 2021 betalen kopers die niet zelf in de woning gaan wonen 8% overdrachtsbelasting. Bijvoorbeeld als ze de woning verhuren, voor een kind kopen of als vakantiewoning gebruiken. Wanneer je gebruik wil maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning gebruikt worden als hoofdverblijf. Dat betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en er ook zijn leven opbouwt (zoals studie, sportactiviteiten, gebedshuis, vrienden, familie). Dit kan maar één woning zijn. Om die reden vallen tweede woningen en vakantiehuizen, ook als zij niet worden verhuurd, ook onder het 8% tarief. Wooncoöperaties betalen geen 8% overdrachtsbelasting maar 2% wanneer zij huizen van woningcorporaties overkopen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor al uw vragen neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op

+31 (0)492 53 68 68

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.