Schenken voor woning

Wanneer u over vermogen beschikt dan is het mogelijk om dat over te dragen aan een naaste, bijvoorbeeld een kind of kleinkind. Over geld dat wordt geschonken dient de ontvanger in beginsel schenkbelasting te betalen.

De fiscus neemt dus een hap uit het te schenken bedrag. Overigens is er wel sprake van vrijstellingsnormen. Tot een bepaald maximum – dit verschilt al naar gelag de bloedverwantschap tussen schenker en ontvanger – kunt u jaarlijks een bedrag schenken zonder dit te hoeven melden aan de fiscus. Daarnaast zijn er uitzonderingssituaties waarbij een veel hoger bedrag belastingvrij geschonken kan worden. Schenken voor de aankoop van een huis is een van die uitzonderingen.

Schenken voor aankoop huis: hoe werkt dat?

Belastingvrij “schenken voor woning” is mogelijk tot een bedrag van meer dan € 100.000. Deze regeling bestaat sinds 1 januari 2017 en de exacte hoogte van het bedrag kan jaarlijks wisselen.

Voorwaarde bij schenken voor (de aankoop van) een huis is dat de ontvanger een leeftijd heeft tussen de 18 en 40 jaar en dat het bedrag daadwerkelijk voor de aankoop wordt besteed. Afgezien van aankoop kan het bedrag overigens ook worden besteed voor verbetering of verbouwing van een woning, voor aflossing van de eigenwoningschuld of voor afkoop van erfpacht.

OMD notarissen adviseert u en regelt alles

Het schenken voor aankoop woning hoeft niet per se via de notaris te verlopen. In de praktijk vindt dit echter wel vaak plaats. Er zijn namelijk een aantal goede redenen om schenken voor een huis via de notaris te regelen. OMD zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat men met zekerheid aan alle voorwaarden voldoet.

Afspraken worden bovendien helder gedefinieerd hetgeen toekomstige discussie vermijdt. Ook kunnen wij in het proces van schenken voor een woning een uitsluitingsclausule opstellen waarin bijvoorbeeld is opgenomen dat de schenking alleen voor de ontvanger is en niet voor diens partner. Dit is relevant in geval van echtscheiding.

Vragen of hulp nodig ten aanzien van het vraagstuk omtrent “schenken voor huis”? Neem contact op met OMD Notarissen.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor al uw vragen neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op

+31 (0)492 53 68 68

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.