Schenken op papier

Beschikt u over vermogen, dan is het mogelijk om jaarlijks een bedrag aan bijvoorbeeld uw kinderen te schenken zonder dat hier schenkbelasting over hoeft te worden betaald. Het bedrag dat belastingvrij geschonken mag worden zal verschillen al naar gelang de bloedverwantschap tussen schenker en ontvanger. 

U kunt er als schenker voor kiezen om het bedrag daadwerkelijk in contanten over te dragen aan de ontvanger of om het bedrag over te maken op diens bankrekening. Er is echter ook de optie van het doen van een schenking op papier. Een papieren schenking heeft diverse voordelen.

Hoe gaat een schenking op papier in zijn werk?

Bij schenken op papier legt men zoals de naam al aangeeft, op papier vast dat u iemand over een bepaalde tijd een bedrag zult verstrekken. 

Dat doet u wanneer u dat bedrag zelf nu nog niet kunt missen, bijvoorbeeld omdat het vastzit in een woning die nog niet verkocht is. Net als bij een normale schenking kunt u jaarlijks een belastingvrije papieren schenking aan steeds dezelfde persoon doen toekomen. 

Iedere papieren schenking moet wel telkens vastgelegd worden bij een notaris.

Het voordeel van schenken op papier is dat de schenker de vordering mag aftrekken van het vermogen in box 3 en daardoor minder inkomstenbelasting betaalt. Een schenking op papier is ook een manier om ervoor te zorgen dat uw erfgenamen later minder erfbelasting hoeven te betalen. 

Let op! Er zijn wel fiscale consequenties voor de ‘ontvangers’. 

OMD Notarissen praat u graag bij

Bij OMD Notarissen is veel kennis aanwezig van de voor- en nadelen van een papieren schenking. Wij leggen u alles graag uit. Als notaris kunnen wij de schenking op papier vanzelfsprekend ook direct voor u regelen. 

Neem daarom contact met ons op wanneer u hier interesse in heeft.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor al uw vragen neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op

+31 (0)492 53 68 68

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.