Samenlevingscontract ontbinden

Zoals u waarschijnlijk al weet biedt een samenlevingsovereenkomst uitkomst wanneer 2 niet gehuwde partners besluiten om samen te gaan leven.

Een samenlevingsovereenkomst zorgt er onder andere voor dat men elkaar verzorgd achterlaat wanneer een van beide partners komt te overlijden. Ook regelt het contract hoe wordt omgegaan met inkomensinbreng en eigendom van goederen.

In juridische zin is het ontbinden van een samenlevingscontract tamelijk gemakkelijk. In beginsel is daarvoor geen notaris benodigd. Het verbreken van de fysieke samenleving is feitelijk voldoende. Meestal is door de notaris bij het aangaan van de overeenkomst overigens al een clause opgenomen hoe men het samenlevingscontract kan beëindigen.

Ontbinden samenlevingscontract, hoe gaat dat in zijn werk?

In het uiterste geval geschiedt het ontbinden van een samenlevingscontract door het laten opstellen van een beëindigingsverklaring door een notaris. Dat schept duidelijkheid. Sowieso is het altijd handig wanneer men de notaris die het contract heeft opgesteld, laat weten dat men het samenlevingscontract wil ontbinden. Samenlevingsovereenkomst beëindigen wordt dan als status aan het dossier toegevoegd.

Dikwijls worden er samen met het samenlevingscontract ook testamenten opgemaakt. Ondanks het ontbinden van het samenlevingscontract, wijzigen die testamenten niet automatisch. De ex-partner wordt daar waarschijnlijk nog steeds als gerechtigde erfgenaam in genoemd. De kans is dus groot dat u bij het ontbinden van een samenlevingscontract ook uw testament moet laten aanpassen.

Samenlevingscontract beëindigen via OMD notarissen

Bent u voornemens om het contract te ontbinden, ofwel een- dan wel tweezijdig, neem dan altijd even contact op met OMD notarissen. Wij kunnen de consequenties van beëindigen samenlevingscontract goed overzien. Wij adviseren u graag over de te nemen maatregelen en kunnen daar waar nodig alles voor u regelen.

Voor al uw notariële werkzaamheden en aanverwant advies kunt u bij OMD notarissen terecht. Onze specialisten zitten altijd voor u klaar. Neem direct contact met ons op!

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor al uw vragen neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op

+31 (0)492 53 68 68

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.