Trouwt men voor de wet dan ligt vanzelf vast dat men in gemeenschap van goederen is verbonden. Bezittingen en schulden van voor en na het huwelijk zijn voor een gelijk deel het ‘eigendom’ van de getrouwden. Bij echtscheiding wordt alles dan ook door 2-en gedeeld. Ieder krijgt 50%.
Niet iedereen wil trouwen, wat de reden daarvoor ook is. Het geregistreerd partnerschap is dan een wettelijk vastgestelde samenlevingsvorm die uitkomst biedt. Het geregistreerd partnerschap is een manier om de relatie te formaliseren. Het kan beëdigd worden bij een notaris. Dit brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. De kosten voor een huwelijksdag zijn daar echter meestal een aanzienlijke veelvoud van.
Benieuwd naar wat een geregistreerd partnerschap zal kosten?
Feitelijk verschillen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk in juridische zin nauwelijks van elkaar. Wel kun je het geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van de rechter ontbinden, mits je overeenstemming hebt met elkaar over de ontbinding. In geval van een huwelijk kan dat niet. De voorwaarden om een geregistreerd partnerschap te kunnen afsluiten zijn hetzelfde als voor een huwelijk.
De kosten voor het opstellen van geregistreerd partnerschap verschillen per notariskantoor.
Het opstellen van partnerschapsvoorwaarden kan maatwerk zijn, al naar gelang uw specifieke wensen. OMD Notarissen is geen dure notaris en probeert de kosten voor cliënten te beperken. In de praktijk krijgen wij als notaris bij veel werkzaamheden echter te maken met kosten ten behoeve van derde partijen waar informatie moet worden opgevraagd of vastgelegd. Dergelijke kosten brengen wij, afgezien van ons eigen tarief, in rekening.
Meer weten?
‘Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van geregistreerd partnerschap en de kosten die wij berekenen voor het werk dat wij daarin voor u kunnen verrichten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Een van onze taken als notaris is dat wij u hier goed over informeren.