Akte van nalatenschap

Een akte van nalatenschap betreft een notarieel document waarin staat of een bepaalde overledene een testament heeft gemaakt. Ook staat hierin wie de erfgenamen van de persoon die overleden is zijn. Tevens is hierin vastgelegd wie van hen de bevoegdheid heeft om de nalatenschap af te wikkelen. Door middel van de akte van nalatenschap kunnen erfgenamen hun recht op de erfenis aantoonbaar maken om zo over te gaan tot afwikkeling van de nalatenschap.

Neem contact op voor meer informatie!

Afhandeling van de nalatenschap

Een akte van nalatenschap moet door de notaris worden opgesteld. Wanneer een persoon is overleden zijn er diverse instanties die om een dergelijke verklaring kunnen verzoeken. Zonder deze verklaring van nalatenschap kan afhandeling van de nalatenschap problematisch zijn. Een dergelijk document is onder andere nodig om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van de overleden persoon. Ook het terugvragen van belasting namens de overledene vergt een dergelijke akte.

De afwikkeling van de nalatenschap kan ook benodigd zijn om tot het uitkeren van een levensverzekering te kunnen over gaan. Vaak ook dient de woning van de overledene te worden verkocht en is men genoodzaakt contact te leggen met allerlei instanties zoals verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en andere financiƫle instellingen om de afhandeling van de nalatenschap mogelijk te maken. Zonder akte van nalatenschap vindt men hier vaak geen gehoor.

OMD is u altijd weer van dienst

Heeft u behoefte aan een akte van nalatenschap om de afhandeling van de nalatenschap vorm te geven, dan kunt u die bij notaris OMD in Helmond aanvragen. Daartoe dienen wij van een aantal gegevens voorzien te worden welke wij zullen controleren. De akte dient door de erfgenamen gezamenlijk ondertekend te worden. Dat kan gewoon thuis gedaan worden waarna de ondertekende akte aan ons per post kan worden geretourneerd.

Wilt u meer weten over hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat en welke tarieven OMD notarissen hierbij hanteert? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor al uw vragen neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons op

+31 (0)492 53 68 68

Coronaprotocol

Ook OMD notarissen is genoodzaakt maatregelen te nemen tegen verspreiding van het coronavirus voor uw en onze gezondheid.